Analogno u digitalno

poslednjih nekoliko godina sa napretkom tehnologije, napredovala je i tehologija mrežnog videa. U stvari, mrežni video je napredovao do te mere da je odavno prevazišao mogućnosti sada već zastarele analogne tehnologije. Zamena tehnologije je prirodna stvar, pogledajte kako je prelazak na IP video jednostavan. Pre investiranja u nove tehnologije potrebno je temeljno se informisati o tome koje su prednosti novih tehnologija koje su cilj investicije i da li je shodno tome investicija opravdana. Stoga je potrebno uporediti mogućnosti sistema koji je baziran na staroj tehnologiji u odnosu na novu, u ovom slučaju sistema za video nadzor baziranom na analognoj tehnologiji u odnosu na sistem baziran na digitalnoj IP tehnologiji.

Analogna kamera
Skeniranje slike sa preplitanjem (interlace)
POE – ne podržava
Megapixel rezolucija – ne podržava
Inteligencija na nivou kamere – ne podržava
PTZ kontrola – da uz dodatni kabl
I/O portovi – ne podržava
Audio – da kroz dodatni kabl i mikrofon
Bezbednost – nema
Standard – da, obično u okviru opreme jednog proizvođač
Digitalna solucija – da sa 3 konverzije signala iz analognog u digitalni i obratno, utiče na kvalitet slike
Digitalna kamera
Skeniranje slike bez preplitanja (progresivno)
POE – podržava
Megapixel rezolucija – podržava
Inteligencija na nivou kamere – podržava
PTZ kontrola – da kroz mrežni kabl
I/O portovi – podržava kroz mrežni kabl
Audio – da kroz mrežni kabl
Bezbednost – podržava: video enkripcija,autentifikacija
Standard – prema svetski utvrđenim standardima
Digitalna solucija – da, samo jedna solucija

Osnovna ali ne i jedina komponenta oba sistema je kamera. Treba pogledati i solucije za snimanje video zapisa. Od najstarije do najnovije tehnologije, to su video rekorderi, DVR uređaji i standardni računari sa instaliranim softverom za video menadžment. Video rekorderi, iako još tu i tamo u upotrebi, su definitivno veoma zastarela tehnologija koju više niko ne instalira kao novi sistem. DVR uređaji su uređaji koji služe za konverziju analognog video signala u digitalni i zapisivanje istog na hard disk. Iako su do sada korektno obavljali svoj posao, DVR sve manje uspeva da odgovori na tehnološke izazove današnjice. Jedan od problema je da se DVR-ovi različitih proizvođača ne mogu povezati u jedan sistem. Takođe, nefleksibilan i fiksan broj kanala može da bude problem na instalacijama ukoliko se potreban broj kamera ne poklapa sa potrebnim brojem kanala koji su na raspolaganju na DVR-u. Ne manje značajno je da DVR-ovi često koriste protokole koji nisu standardizovani, što krajnjeg kupca primorava da kupuje opremu samo jednog proizvođača. Što se tiče standardnih računara, budući da je u pitanju svetski standardizovana oprema, izbor hardvera ne može biti veći. Možete pomešati komponente bilo kog proizvođača i sistem mora da radi. Takođe, aplikacije koje su namenjene radu na računarima za video nadzor su fleksibilnije i donose mnogo više raznovrsnih i korisnih opcija. Mogućnost povezivanja ovih računara se podrazumeva, tako da kreiranje distribuirane mreže sistema za video nadzor nije nikakav problem, čak i ako je u pitanju nekoliko stotina povezanih servera.

Umiljato ili zastrašujuće: Plišani medo i zeko s ugrađenim kamerama i senzorima

Google je patentirao ideju plišane životinje koja je igračka i robot. Ideja je proizvod Googleovih inženjera Richarda DeVaula i Daniela Aminzadea. Medo ili zeko, u zbilji su zapravo high tech naprave koje primaju i slušaju ljudsku zapovijed.

Igračke su opremljene s kamerama, mikrofonima, zvučnicima i motorima. Igračke mogu uspostaviti kontakt očima s ljudima, izravnati ili spustiti uši, micati nosom ili repom.

Mogu obavljati neke jednostavnije poslove: promijeniti TV program, upaliti ili izgasiti svjetlo u sobi, uključiti klimu, spustiti zavjese, promijeniti CD i dr.
No, igračke istovremeno osluškuju i snimaju sve što se događa u njihovoj blizini te snimke putem internetske veze šalju svojim vlasnicima.