Analogno u IP

posljednjih nekoliko godina sa napretkom tehnologije, napredovala je i tehnologija IP video nadzora. U stvari, IP video je napredovao do te mjere da je odavno prevazišao mogućnosti sada već zastarjele analogne tehnologije. Zamjena tehnologije je prirodna stvar, pogledajte kako je prelazak na IP video jednostavan. Prije investiranja u nove tehnologije potrebno je temeljno se informisati o tome koje su prednosti novih tehnologija koji su ciljevi investicije i da li je shodno tome investicija opravdana. Stoga je potrebno uporediti mogućnosti sistema koji je baziran na staroj tehnologiji u odnosu na novu, u ovom slučaju sistema za video nadzor baziranom na analognoj tehnologiji u odnosu na sistem baziran na digitalnoj IP tehnologiji.

Analogna kamera
Skeniranje slike sa preplitanjem (interlace)
POE – ne podržava
Megapixel rezolucija – ne podržava
Inteligencija na nivou kamere – ne podržava
PTZ kontrola – da uz dodatni kabl
I/O portovi – ne podržava
Audio – da kroz dodatni kabl i mikrofon
Bezbjednost – nema
Standard – da, obično u okviru opreme jednog proizvođač
Digitalna solucija – da sa 3 konverzije signala iz analognog u digitalni i obratno, utiče na kvalitet slike
IP kamera
Skeniranje slike bez preplitanja (progresivno)
POE – podržava
Megapixel rezolucija – podržava
Inteligencija na nivou kamere – podržava
PTZ kontrola – da kroz mrežni kabl
I/O portovi – podržava kroz mrežni kabl
Audio – da kroz mrežni kabl
Bezbjednost – podržava: video enkripcija,autentifikacija
Standard – prema svetski utvrđenim standardima
Digitalna solucija – da, samo jedna solucija

Osnovna ali ne i jedina komponenta oba sistema je kamera. Treba pogledati i solucije za snimanje video zapisa. Od najstarije do najnovije tehnologije, to su video rekorderi, DVR uređaji i standardni računari sa instaliranim softverom za video menadžment. Video rekorderi, iako još tu i tamo u upotrebi, su definitivno veoma zastarjela tehnologija koju više niko ne instalira kao novi sistem. DVR uređaji su uređaji koji služe za konverziju analognog video signala u digitalni i zapisivanje istog na hard disk. Iako su do sada korektno obavljali svoj posao, DVR sve manje uspeva da odgovori na tehnološke izazove današnjice. Jedan od problema je da se DVR-ovi različitih proizvođača ne mogu povezati u jedan sistem. Takođe, nefleksibilan i fiksan broj kanala može da bude problem na instalacijama ukoliko se potreban broj kamera ne poklapa sa potrebnim brojem kanala koji su na raspolaganju na DVR-u. Ne manje značajno je da DVR-ovi često koriste protokole koji nisu standardizovani, što krajnjeg kupca primorava da kupuje opremu samo jednog proizvođača. Što se tiče standardnih računara, budući da je u pitanju svjetski standardizovana oprema, izbor hardvera ne može biti veći. Možete pomiješati komponente bilo kojeg proizvođača i sistem mora da radi. Također, aplikacije koje su namijenjene radu na računarima za video nadzor su fleksibilnije i donose mnogo više raznovrsnih i korisnih opcija. Mogućnost povezivanja ovih računara se podrazumjeva, tako da kreiranje distribuirane mreže sistema za video nadzor nije nikakav problem, čak i ako je u pitanju nekoliko stotina povezanih servera.

Umiljato ili zastrašujuće: Plišani medo i zeko s ugrađenim kamerama i senzorima

Google je patentirao ideju plišane životinje koja je igračka i robot. Ideja je proizvod Googleovih inženjera Richarda DeVaula i Daniela Aminzadea. Medo ili zeko,  su zapravo high tech naprave koje primaju i slušaju ljudsku zapovijed.

Igračke su opremljene s kamerama, mikrofonima, zvučnicima i motorima. Igračke mogu uspostaviti kontakt očima s ljudima, izravnati ili spustiti uši, micati nosom ili repom.

Mogu obavljati neke jednostavnije poslove: promijeniti TV program, upaliti ili ugasiti svijetlo u sobi, uključiti klimu, spustiti zavjese, promijeniti CD i dr.
No, igračke istovremeno osluškuju i snimaju sve što se događa u njihovoj blizini te snimke putem internetske veze šalju svojim vlasnicima.